Akcija “Očistimo Srbiju” se nastavlja

Bez autora
Jan 08 2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić najavio je da će akcija “Očistimo Srbiju” biti nastavljena i ove godine, ali da će njena organizacija ubuduće biti poverena nevladinom sektoru. Cilj je da se početkom ove godine akcija “Očistimo Srbiju” preda nevladinom sektoru, koji bi je vodio i sprovodio u skladu sa potrebama i ciljevima. Ovu akciju će nastaviti da finansijski podržavaju država, komunalna preduzeća i lokalne samouprave. Uskoro će biti održan sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija i udruženjima studenata kako bi se razgovaralo o tome. Tokom 2011. godine u oblasti ekologije postignut je najveći napredak do sada. Nastavljen je projekat gradnje reciklažnih centara u više od 20 gradova Srbije, nastavljene su investicije u reciklažnu industriju, kao i donošenje lokalnih akcionih planova, regionalnih i lokalnih planova upravljanja otpadom, a otvoren je i veliki broj novih radnih mesta u oblasti reciklaže.

Akcija “Očistimo Srbiju” se nastavljaMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić najavio je da će akcija “Očistimo Srbiju” biti nastavljena i ove godine, ali da će njena organizacija ubuduće biti poverena nevladinom sektoru.

Cilj je da se početkom ove godine akcija “Očistimo Srbiju” preda nevladinom sektoru, koji bi je vodio i sprovodio u skladu sa potrebama i ciljevima. Ovu akciju će nastaviti da finansijski podržavaju država, komunalna preduzeća i lokalne samouprave. Uskoro će biti održan sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija i udruženjima studenata kako bi se razgovaralo o tome, istakao je ministar Dulić.

Tokom 2011. godine u oblasti ekologije postignut je najveći napredak do sada. Nastavljen je projekat gradnje reciklažnih centara u više od 20 gradova Srbije, nastavljene su investicije u reciklažnu industriju, kao i donošenje lokalnih akcionih planova, regionalnih i lokalnih planova upravljanja otpadom, a otvoren je i veliki broj novih radnih mesta u oblasti reciklaže.

Kako je rekao Dulić, politika zaštite životne sredine prepoznata kao jedna od najuspešnijih ne samo od domaćih aktera već i od EU, pri čemu istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani prepoznali da je ekologija napredovala i da se o zaštiti životne sredine govori više nego ranije. Svaki dinar uložen u akciju “Očistimo Srbiju” dao je dobre rezultate, a u ovoj akcijiji je prošle godine učestvovalo više od 300.000 građana.

Što se tiče daljih planova, ministar je naveo da će biti podeljeni besplatni udžbenici u školama kako bi đaci mogli da saznaju više o značaju očuvanja životne sredine. Dulić je napomenuo da je ove godine povećan nivo pokrivenosti teritorije Srbije organizovanim prikupljanjem i odnošenjem smeća i da se sada komunalni otpad organizovano prikuplja kod 77,3 odsto stanovništva Srbije. Tako je premašen nacionalni cilj, budući da je Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom bilo predviđeno da obuhvat prikupljanja otpada iznosi 75 posto do kraja 2014. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik